Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2026-2027 eğitim-öğretim yılı ortaokul Türkçe dersine ait taslak çerçeve yıllık planları öğretmenlerin kullanımına sundu. Yayımlanan planlar, ders süreçlerinin standart, verimli ve kademelere uygun bir şekilde yürütülmesine rehberlik etmeyi hedefliyor.

Yeni Müfredat ve Kademe Yapısına Uygun Tasarım

Yayımlanan taslak planlar, kademelerin müfredat yapıları dikkate alınarak hazırlandı:

5, 6 ve 7. Sınıflar: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli esas alınarak yapılandırılan planlarda; dört temel dil becerisinin yanı sıra öğrenme çıktıları, süreç bileşenleri, kök değerler, okuryazarlık becerileri ile farklılaştırılmış öğretim (zenginleştirme ve destekleme) süreçleri detaylı bir şekilde yer alıyor.

8. Sınıf: Liselere Geçiş Sistemi (LGS) hazırlık sürecinde bulunan 8. sınıflar için hazırlanan plan ise mevcut müfredat kazanımları, dil bilgisi konuları (fiilimsiler, cümlenin ögeleri vb.), metin analizi ve süreç odaklı ölçme-değerlendirme yaklaşımları doğrultusunda düzenlendi.
MEB’den Öğretmenlere 2026-2027 Eğitim Öğretim Yılı Türkçe Dersi Taslak Çerçeve Yıllık Planları

Zümre Öğretmenlerine Esneklik Sağlanıyor

MEB tarafından paylaşılan çerçeve planlarda "Okul Temelli Planlama" kapsamında zümre öğretmenler kuruluna esneklik tanındı. Öğretmenler; okul dışı öğrenme etkinlikleri, yerel çalışmalar, sosyal projeler, araştırma ve gözlem faaliyetlerini okulun ve öğrencilerin ihtiyaçlarına göre plana dahil edebilecekler.